tsc@tatabanyaisc.hu +36 70 381 6777

Hatodik és hetedik helyezés Vancouverben

2023_1211_vivas_csapatverseny_01.jpg

A Lányoknál csökkent az olimpiai részvétel esélye

Magyarország női Csapata a hatodik, a férfi együttes a hetedik helyen zárt a Vancouverben rendezett párbajtőr Világkupán.

A hunfencing.hu írása a hétvégi, Vancouverben lezajlott párbajtőr Világkupa versenyről.

"A nők a hatodik, a férfiak a hetedik helyen végeztek a vancouveri párbajtőrcsapat Világkupán. Ugyanakkor ez a férfiaknak olimpiai kvótát érhet, a nőknek a párizsi álmok végét jelenti.

Egészen más előjelekkel indult a két fegyvernem távoli, vasárnap éjszakai, hétfő hajnali kanadai Világkupa-versenye.

Pontosan tudtuk, hogy az olimpiai kvalifikáció szempontjából a Dékány Kinga, Kun Anna, Muhari Eszter, Wimmer Dorina összeállítású női párbajtőrcsapatnak hatalmas bravúrra lenne szüksége a párizsi kvótaesély életben tartásához.

Miként az is nyilvánvaló volt, hogy az Európa-bajnok Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely férfi csapat az olimpiai kvalifikáció kapujában van.

Aztán a bravúr a nőknek nem jött össze, a férfiak pedig ezúttal halványabban teljesítettek, de a párizsi részvételt gyakorlatilag semmi veszély nem fenyegeti.

Kezdjük a hölgyekkel! Kun Anna ugyan ezúttal ott volt a csapatban, ám bátran kijelenthető, műtét utáni jobb keze nagyon messze volt a száz százalékostól…

Két helyzetben megpróbált segíteni a csapatnak, de hiába. Ebben a szituációban amit lehetett, megtettek a többiek. Svájc legyőzése a nyolcért igazi csapatmunka volt (43:30), de a negyeddöntőben a világelső Korea ellen csak a mérkőzés közepéig sikerült tartani a lépést (38:45).

Az 5-8. helyért Muhari Eszter produkált egy parádés meccset a lengyelekkel szemben, a 45:40-es siker elsősorban az ő bravúrjának köszönhető. Aztán az 5. helyért az olaszok jobbnak bizonyultak (27:42).

Ezzel hatodikként zárt a csapat, és magáért, az eredményért jár a dicséret a fiatal csapatnak. Más kérdés, hogy az előzmények, illetve a vancouveri eredmények, az észtek aranyérme, és az ukránok újabb bravúrja okán a matematikai esély is majdhogynem a nullára csökkent az olimpiai csapatkvótára.

A férfiak viszont majdhogynem célba értek ebből a szempontból, igaz, nem a mostani versenynapnak köszönhetően. Korábban remeklő csapatunk ezúttal a kötelezőt is nehezen teljesítette.

A 16 közé jutásért egyetlen tussal sikerült legyőzni Nagy-Britanniát (36:35). A németek elleni fontos nyolcaddöntő viszont sima sikert hozott, Koch Máté remekelt, a vége 45:33 lett.

Mire viszont azt gondoltuk, minden a helyére került, jött a Venezuelával szembeni negyeddöntő, ahol a bennünket a vb-n is legyőző dél-amerikaiak Limardo Gascon nélkül nyertek 33:26-ra.

Az 5-8. helyért Csehország ellen sem sikerült a javítás (31:45), szépségtapaszként és zárásként Ukrajnánál bizonyult jobbnak a magyar négyes (45:35), így jött össze a hetedik helyezés.

Itt viszont ugyanakkor kijelenthető: szinte bizonyosan zsebben van a párizsi kvóta, azaz 2024-ben lehet haladni és dolgozni tovább, mert ez a válogatott nagyon sokra hivatott.

Eredmények

Férfi párbajtőrcsapat Világkupa, Vancouver, 31 induló.

A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Nagy-Britannia 36:35 (Koch +5, Andrásfi 0, Nagy 0, Siklósi -4).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Németország 45:33 (Koch +13, Nagy +3, Siklósi -1, Andrásfi -3).

Negyeddöntő: Magyarország-Venezuela 26:33 (Koch +2, Andrásfi +1, Siklósi -3, Nagy -7).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Csehország 31:45 (Andrásfi +5, Siklósi -9, Nagy -10).

A 7. helyért: Magyarország-Ukrajna 45:35 (Nagy +7, Andrásfi +4, Koch -1).

Végeredmény: 1. Japán, 2. Olaszország, 3. Venezuela, …7. Magyarország (Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely).

Női párbajtőrcsapat Világkupa, Vancouver, 21 induló.

Nyolcaddöntő: Magyarország-Svájc 43:30 (Muhari +6, Dékány +5, Wimmer +2).

Negyeddöntő: Magyarország-Korea 38:45 (Kun -1, Wimmer -2, Muhari -2, Dékány -2).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Lengyelország 45:40 (Muhari +13, Wimmer -1, Kun -1, Dékány -6).

Az 5. helyért: Magyarország-Olaszország 27:42 (Muhari -1, Dékány -4, Wimmer -10).

Végeredmény: 1. Észtország, 2. Egyesült Államok, 3. Ukrajna, …6. Magyarország (Dékány Kinga, Kun Anna, Muhari Eszter, Wimmer Dorina).