tsc@tatabanyaisc.hu +36 70 381 6777

„Komoly úton járunk, hogy a Tatabányai Sport Club visszaszerezze régi rangját”

2023_0913_tsc_unnepseg_04.jpg

Sámuel Botond, a TSC ügyvezető elnöke szerint az irány megfelelő

Igazán látványosan és eredményesen alakult a Tatabányai Sport Club elmúlt egy éve. A Klub 2022-2023-ban nagyon izgalmas évet élt, hiszen 2026-ig elnyerte a vidéki kiemelt sportegyesület státuszt. A sportdiplomáciai és sportszakmai eredményekről Sámuel Botond, a TSC ügyvezető elnöke beszélt.

„Az elmúlt időszakban nagyon komoly sportegyesületekkel kellett megküzdeni azért, hogy a Tatabányai Sport Club elérje ezt a kiemelt státuszt, amivel természetesen a nagyon komoly elvárások mellé nagyon komoly állami támogatást is kapunk” - emelte ki Sámuel Botond, majd folytatta:

„Hosszú utat jártunk be idáig. 2023 elejére jutottunk el oda, hogy Hardiné Szabó Anita vezetésével újjáépítettük a sportklub ügyviteli hátterét. Salamon Zoltán, sportszakmai igazgatóval közösen meghatároztuk a sportszakmai irányt, kidolgoztunk egy prémiumrendszert. Talán ennek is köszönhető, hogy sportolóink egyre jobban teljesítenek.

Amíg 2022-ben csak néhány érmet szereztünk nagy versenyeken, 2023-ban Rózsahegyi Bori megvédte címét az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon távolugrásban, ugyanitt Szabó Benjámin 2000 akadályon bronzérmes lett. Ott vannak a párbajtőrvívó lányaink, akik csapatban ezüstérmet szereztek az Európa-bajnokságon, de egyéni eredményeik is kiemelkedőek. A magyar női válogatott háromnegyedét a TSC lányai alkotják, Büki Lilivel, Muhari Eszterrel és Gnám Tamarával. De beszélhetünk Kovács Gergelyről is, aki csapatban junior Európa-bajnokságon lett aranyérmes.

Ugyancsak büszkék lehetünk a budapesti atlétikai Világbajnokságon szerepelt versenyzőinkre, Lesti Diára, Molnár Jankára és Wahl Zoltánra is.

A fiataloknál Oláh Levente ismét régi fényében tündököl, hiszen Levi bronzérmet szerzett az ifjúsági ökölvívó Európa-bajnokságon, és komolyan tervezhetünk vele. A birkózóknál sajnos ismét megsérült Balázs Bálint, aki a 9. helyen zárt az U20 EB-n, de ott van még a listán Murad Kuramagomedov, aki szeptember végén a felnőtt Világbajnokságon lép szőnyegre. A jelek szerint tehát számos sportágban vannak reménységeink.

Több sportolónk lehet esélyes arra, hogy 2028-ban ott legyen az olimpián, de titokban abban is reménykedünk, hogy már 2024-ben is lesz TSC versenyzője az ötkarikás játékoknak. Ez annak is köszönhető, hogy van egy profi menedzsment a sportolók mögött.”

Az ügyvezető elnök beszélt a Tatabányai Sport Club legnépesebb szakosztályáról, a labdarúgásról is. Az utánpótlásban továbbra is csaknem négyszázan sportolnak, míg az Opus Tigáz Tatabánya Csapata májusban másfél perc híján megnyerhette volna az NB III-as bajnokságot.

„A tavalyi szezonban kisebbfajta csodát tett az időközben Opus Tigáz Tatabánya névre keresztelt futballcsapatunk, amely hét hónapig vezette az NB III. nyugati csoportját, és valóban csak másfél másodperc választotta el attól, hogy osztályozót játsszon az NB II-be jutásért. Akkor ez szinte csoda lett volna, most viszont már célként tűzhetjük ki a feljutást.”

A Tatabányai Sport Club egyik fő pillére a Sportolók mellett a sportlétesítmények és azok fenntartása. A TSC működési költségei napjainkban elérik az évi egymilliárd forintot is. A Klub költségvetése több forrásból adódik össze.

„A magyar államtól nagy összegű támogatást kapunk a kiemelt státuszhoz kapcsolódóan, de Tatabánya Megyei Jogú Város is mögöttünk áll mind a sportszakma, mint a létesítmény üzemeltetés támogatásával. Költségvetésünkben fontos szerepe van szponzorainknak, támogatóinknak, ezen kívül a tagdíjak révén és a szövetségek műhelytámogatásai segítségével tudjuk előteremteni a szükséges forrásokat. A város önkormányzata egy éve adta a

létesítmény üzemeltetést a TSC gondozásába, és vállalta, hogy üzemeltetési támogatást nyújt számunkra. Ez az üzemeltetői megoldás egyre inkább „trendi” az országban, hiszen logikusan hangzik, hogy az legyen a fenntartó, aki a létesítmény használója is egyben.”

Mindent egybe vetve a Tatabányai Sport Club optimistán tekinthet a jövőbe. Az elnök bizakodó, Sámuel Botond úgy véli, a 2020-as évek az 1980-as éveket idézik majd vissza.

„Az utóbbi időben elért eredmények, a szakosztályok fejlesztése, fejlődése azt mutatják, hogy a következő évtized visszahozza a nyolcvanas évek eredményeit. Ormos Marianna, szervezési igazgató munkájával sokat teszünk azért, hogy minden Tatabányai kisgyermek sportoljon, egészséges emberré váljon.

Célunk, hogy a jelenlegi 1300-1500 tag helyett akár 2000 sportolónk legyen. Ha többen sportolnak, nagyobb az esély az eredményekre is. Törekszünk a sikerességre. Eddig ez bejött.”

Fotók: Tóth Levente

2023_0913_tsc_unnepseg_06.jpg
2023_0913_tsc_unnepseg_05.jpg