tsc@tatabanyaisc.hu +36 70 381 6777

Kolumbiában kezdődik a párbajtőrvívók olimpiai kvalifikációs sorozata

2023_0504_vivas_muhari_01.jpg

A TSC színeiben Muhari Eszter és Kovács Gergely indul a GP-versenyen

"FÉRFI PÁRBAJTŐR Rekordokat döntöget a magyar férfi párbajtőrvívás, amelynek, reméljük, ismét az lesz a vége, hogy a riói olimpia után csapatban is ott lehet a válogatottunk" - írja oldalán a hunfencing.hu, majd folytatja:

"A rekord azonban ezúttal nem elsősorban erről szól, hanem a mieink összetételéről. A szakág a rutinos klasszisok sajátja, ugyanakkor a mi válogatottunk, mi több, a cali küldöttségünk úgy néz ki, hogy a 25 esztendős Siklósi Gergely a “korelnök”. Nem mellesleg, ilyen fiatalon olimpiai ezüstérmes, egyéni világbajnok és momentán éppen ő vezeti az aktuális világranglistát.

A többi magyar pedig nála is fiatalabb, legalább két évvel. Ám ők sem akárkik! Koch Máté kiemelt, Andrásfi Tibor már nyert Világkupát a szezonban, és Nagy Dávidnak is volt döntője. Ott van még a tavalyi junior egyéni Európa- és világbajnok Keszthelyi Zsombor, valamint az idei junior Eb-aranyérmes csapat vezéregyénisége, Kovács Gergely.

Ilyen kerettel bármi megtörténhet a kvalifikációban, majd reméljük, a párizsi olimpián, és pláne négy évvel később… De haladjunk lépésről lépésre, a salsa fővárosában, a kolumbiai Grand Prix még az egyéni pontgyűjtésről szól, aztán a két hét múlva sorra kerülő folytatás az isztambuli Világkupán egyéniben és csapatban, már jóval többről…

NŐI PÁRBAJTŐR. Itt is különleges a magyar válogatott összetétele, igaz, egészen más okból. Caliban ugyanis két magyar indul mindösszesen, viszont Kun Anna és Muhari Eszter egyaránt a kiemeltek között szerepel. Ez ezért érdemel feltétlenül említést, mert legutóbb nagyjából másfél évtizeddel ezelőtt volt arra példa, hogy két női párbajtőrözőnk felmentést kapjon a selejtezők alól. A fegyvernem “aranykorszakát” követően, melyet Nagy Tímea olimpiai első helyezései, és a hét csapatvilágbajnoki cím koronázott meg, Szász-Kovács Emese “one women show”-ja vitte el a szakágat. Most viszont Kun Anna a világ legjobbjai között szerepel, és a 21 éves Muhari Eszter is kopogtat a legjobbak ajtaján.

Ami, ugye, jelen esetben egyéni kiemelést ér, ám két hét múlva női párbajtőrben is egyéni és csapat Világkupa következik, és sok év után száll ismét reális eséllyel harcba a fegyvernem az olimpiai részvételért. Nagyjából ezek a kilátások, és őszintén szurkolunk annak, hogy a két tehetség megtegye az első egyéni lépést, amelyet követnek majd a csapatsikerek.

Pénteken és szombaton rendezik Caliban a férfi, majd a női selejtezőket, vasárnap a 64-es főtáblákat és a döntőket, természetesen mindenről beszámolunk. Hajrá, magyarok!"

Sok sikert kívánunk a Versenyzőknek!

Hajrá, Magyarok!

2023_0504_kovacsgeri_01.jpg