tsc@tatabanyaisc.hu +36 70 381 6777

SZENZÁCIÓSAN ZÁRTÁK BIRKÓZÓINK AZ ELMÚLT ÉVET!

273743856_987753938811893_8526869438424768218_n-e1644582078242.jpg

TOVÁBBRA IS A LEGJOBB TÍZBEN A TATABÁNYAI SC

Katona Géza mindig lelkes! Birkózóink vezetőedzője éppen hatvan éve, kölyökként lépett a Tatabányai (Bányász) Sport Club kötelékébe, de nap, mint nap legalább olyan lelkesedéssel igyekszik „ügyintézni” az irodába, majd az edzeni a birkózóterembe, mintha legalábbis a „próbaidejét” töltené szeretett Klubjában, szeretett Sportágának képviselőivel. A birkózás. Ez Katona Géza „líblingje”, amiben szívvel, hittel és eredményekkel dolgozik edzőtársaival és a versenyzőkkel. A 2000-es évek elején lépett be a legjobb tíz szakosztály táborába a Tatabányai SC, és azóta ott is maradt. Köszönhető ez a kiemelkedő országos bajnoki és nemzetközi eredményeknek. A TSC a 2021-es esztendő sikereit tekintve ismét a tizedik helyen zárt a 131 magyar szakosztály rangsorában. Erről is beszélgettünk vele.

– Gondoltad-e 1962 tavaszán, hatvan éve, hogy ennyi időt sikerül eltölteni A szőnyegen, illetve, hogy ilyen sikeres pályafutásod lesz egy sikeres szakosztályban?

– Az ember mindig a sikerekért, az eredményekért dolgozik a szőnyegen, vagy éppen az íróasztalnál, ahol a papírmunkát is el kell végezni, hiszen adminisztrálni kell, no meg toborzókat szervezni. Most is éppen azon fáradozom, hogy az új plakátokat kivigyem az iskolákba. Talán véget ér már a vírushelyzet, és megnyílnak a kapuk, megnyílnak a lehetőségek, hogy ismét olyan számban tudjunk edzeni, versenyezni, mint a legszebb időszakban, nem is olyan régen.- Itt vagyunk egy újabb év kezdetén, és már megszokott, hogy a TSC birkózói ilyenkor értékelik az elmúlt esztendőt. Szuper dolog, hogy az első tízben van a Klub az országos rangsorban, de én Katona Gézát olyan maximalista Embernek ismerem, aki azért még tudott volna hozzátenni a remek tavalyi eredményekhez.

– Nem lehetünk elégedetlenek, de persze, hogy van hiányérzetünk. Sajnálatos, hogy a két éve tartó járványhelyzet miatt nehezebb a felkészülés, nehezebben zajlanak a versenyek, és az sem jó, hogy számos sérüléssel bajlódnak versenyzőink. A tavalyi évben erőn felül teljesítve, a rendelkezéseket betartva igyekeztünk minden jelentős eseményen ott lenni, mind a hazai, mind a nemzetközi versenyek tekintetében. Csak 2021. április végétől engedélyezték a hazai versenyek rendezését és így újra értelmet nyert a folyamatos edzésmunka, hiszen nem álltunk le és újra motivációt tudtunk adni birkózóinknak. 2021-ben 34 hazai és nemzetközi versenyt teljesítettünk, számos érmes és pontot érő helyezést elérve, amivel kivívtuk a rangsor 10. helyét. Murad Kuramagomedov, a honosított orosz, kaukázusi versenyzőnk az utolsó pillanatig harcban állt az olimpiai kvótát érő helyért, de sajnálatos módon nem sikerült neki ezt megszereznie: az olimpiai kvalifikációs versenyen másodperceken múlt a sikere, de végül „csak” az ötödik helyet sikerült megszereznie. Balázs Bálint a junior EB-n hetedik lett, de sajnos megsérült, míg Lázár Csenge a strandbirkózó junior világbajnokságon lett ötödik. Versenyzőink 2021-ben 13 magyar bajnoki címet és 26 magyar bajnoki érmet nyertek az év legfontosabb versenyein, a magyar bajnokságokon, valamint a diákolimpiákon, a meghívásos és országos versenyeken is hasonlóan jól szerepeltek. Nemzetközileg is jó néhányan letették névjegyüket Németországban, Szerbiában, Oroszországban, Csehországban, Romániában, Norvégiában, és a közelben levő szlovákiai versenyeken szintén sikeres tatabányai szereplésnek lehettünk tanúi, több fiatal birkózónk jóvoltából. Biztató, hogy a korosztályos válogatott edzőtáboraiba most már rendszeresen 5-6 tatabányai birkózó kap meghívást és Ungi Lajos személyében tatabányai edző is bekerült az MBSZ által finanszírozott edzők közé. A 2021-ben indult Kozma István Birkózó Akadémia tagjai között találhatjuk két sportolónkat: Lázár Csenge és Balázs Bálint jelenleg is ott sportol, de további versenyzőink, Fekete Benjámin és Fekete Laura is érdeklődnek az akadémiára történő bejutás feltételeiről.

– Lehet, talán könnyebb az utánpótlásba fiatalokat bevonni, miután a tavalyi, tokiói olimpián a Lőrincz testvérek egy arany- és egy ezüstérmet szereztek. Öröm volt őket vendégül látni októberben, de vajon volt-e hatása?

– Igen, természetesen. Hallatlanul nagy eredmény, amit elértek ezek a fiúk, és az is szép volt tőlük, hogy ellátogattak hozzánk. A tanítványainknak erőt adott a találkozó, és szerencsére a közönségtalálkozó után új gyerekek is csatlakoztak szakosztályunkhoz. Tavaly augusztusban egyhetes edzőtábort szerveztünk az Árpád Gimnázium tornacsarnokában, ahol saját versenyzőinken kívül több szakosztály birkózói is részt vettek. Továbbá szintén Tatabánya adott otthon a nyári regionális diák és serdülő edzőtábornak, ahol mintegy hatvan fő dolgozott nyolc edző irányításával. Célkitűzéseink közé tartozik a birkózó szakosztály utánpótlásának megerősítése, de jelenleg sajnos nehezen tudunk bejutni az iskolákba. Tavaly szakosztályunk rendezhette a Diák II. országos bajnokságot, illetve a serdülő korcsoport kötöttfogású országos diákolimpiai döntőjét. A szervezés kiváló volt, a Magyar Birkózó Szövetség vezetése is elismeréssel szólt a lebonyolítást illetően. Ezen kívül a hagyományos Mikulás Kupa is valamint az iskolazáró centrum versenyt is Tatabányán rendeztük meg. Köszönet a szponzoroknak, Tatabánya Városának és különösen az AGC Glass Hungary Kft-nek, mint fő támogatónknak, a 24 óra megyei napilapnak, hogy rendszeresen tudósított eseményeinkről. A Magyar Birkózó Szövetségnek is köszönjük a gondoskodást, úgy gondoljuk, hogy eredményeinknek megfelelően korrekt volt a KSF támogatásunk. Azt gondolom az MBSZ vezetése is látja erőfeszítéseinket a versenyek magas szintű rendezésében és a szakmai munka vonatkozásában is. Természetesen a Szülői Munkaközösségünk segítsége és segíteni akarása is nélkülözhetetlen volt, amit köszönünk nekik. Az egyesület saját honlapot üzemeltet, így folyamatos friss információkkal, fotókkal az aktuális történéseket hivatott tudatni a honlap látogatóival. Az edző kollégáim munkáját, hozzáállását és odaadását is szeretném megköszönni! Turák Pálnak, Ungi Lajosnak, Takács Jánosnak, aki még mindig a minden idők legjobb tatabányai birkózójának mondhatja magát és szerintem már nem bánná, ha erről a képzeletbeli trónjáról valaki már letaszítaná. Köszönjük a Tatabányai Sport Club elnökségének, ügyvezetésének is, hogy munkánkat segítette, illetve a szakosztály rendezvényein közreműködött. Nevezetesen Sámuel Botond ügyvezető-elnök úrnak, Ormos Marianna irodavezetőnek, Gál Csabának, Nagy Hajnalkának, Kiss Nikolettának, Bölcs Máriának, akik a gazdasági elszámolásokban voltak nélkülözhetetlenek, valamint Katona Máténak, aki az KSF adminisztratív és számvitelileg nagyon szigorú elszámolásaiban segédkezett.